Mlsání pro páníčky: Bobis Jerky
Dobrůtky ze sušeného masa Jerky jsou snad všem již dobře známé. Jedná se o plátky sušeného masa, které se nejčastěji dělávají z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového. Maso se před přípravou nařeže na tenké plátky a následně se marinuje, koření, ochucuje solí a v posledním kroku důkladně suší.
Trocha historie
Název této oblíbené lahůdky vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři Severní Ameriky plátky sušeného masa, které si sušili na palubách svých lodí. Tenké proužky tmavého libového masa poskytovaly domorodcům vysokoenergetické jídlo, které je plné výživných hodnot potřebných pro lov a život v divočině.
Původně bylo sušení založeno na principu uzení. Díky tomu maso dostávalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tímto způsobem jerky již moc nevyrábějí.
Pomocí sušení na horkém letním slunci, nebo uzením na otevřeném ohni, se maso stalo velmi trvanlivým. Jak bylo výše zmíněno, jerky se různě dochucují pro zpestření a zlepšení chuti samotného masa. Rozmanité bylinky a koření pro zvýraznění přirozené lahodné masové chuti si každý výrobce „ladí“ dle svého, čímž vznikají různé receptury, které jsou mnohdy zakotveny v letitých rodinných receptech.
Druhy
Rozdíly mezi recepturami jsou tedy patrné hlavně ze vzhledu použitého masa, kdy hovězí a bizoní je oproti drůbežímu výrazně tmavší. Zkuste ochutnat hovězí, kachní i krůtí dobroty, které nabízíme od českého výrobce Bobis.
HOVĚZÍ S PEPŘEM
HOVĚZÍ S PRAŽENOU CIBULKOU
KRŮTÍ SE ZÁZVOREM
KACHNÍ S POMERANČEM
Doporučení
Trvanlivé potraviny vždy skladujte v suchu, v pokojové teplotě a mimo dosah světla. Doporučujeme balení po otevření spotřebovat do 24 hodin. Součástí balení je absorbér kyslíku, který není určený ke konzumaci.
Případné bíle stopy na mase nejsou vadou jakosti! Stopy vznikají u sušeného masa používáním a následným usazováním soli.